Ben je als zzp’er in de zorg echt zelfstandig? Veel zelfstandige zorgtalenten vragen zich af of ze echt als ondernemer gezien worden of dat ze als schijnzelfstandige bestempeld kunnen worden. Om hier duidelijkheid over te krijgen, startte ZZP-erindezorg.nl begin dit jaar een pilot met een fiscaal jurist. Daan van der Stelt, zelfstandig verpleegkundige, nam deel en deelt zijn ervaringen.
Zelf de regie nemen
Daan: “De overheid geeft selectieve informatie over schijnzelfstandigheid en daar kan ik niet goed op vertrouwen. De Hoge Raad stelt dat elke situatie individueel beoordeeld moet worden, waarbij alle feiten en omstandigheden meetellen. Daarom vind ik dat zzp’ers in de zorg zelf regie moeten nemen over hun ondernemerschap.”
Toen ZZP-erindezorg.nl in februari een pilot aankondigde voor een onafhankelijke beoordeling van zelfstandigheid, schreef Daan zich in. Fiscaal jurist Hans Baaij ontwikkelde een Zelfstandigentoets en een Arbeidsrelatietoets op basis van wetgeving, jurisprudentie en overheidsrichtlijnen. Tien zzp’ers in de zorg, waaronder Daan, kregen de kans om hun ondernemerschap te laten beoordelen.
Een objectieve en individuele beoordeling
Daan: “Het was verfrissend om mijn onderneming op een eerlijke en evenwichtige manier te laten toetsen. Niet via standaardmodules zoals bijvoorbeeld van de Belastingdienst, maar door een toetsing op basis van objectieve stukken en een intensief gesprek over mijn werkwijze, wat resulteerde in een holistische beoordeling.”
Voor deze toets moest Daan veel documenten aanleveren, zoals financiële jaarstukken, verzekerings- en pensioenafdrachten, overeenkomsten met opdrachtgevers en scholingscertificaten. In een persoonlijk gesprek onderzocht Hans Baaij hoe hij zijn werk uitvoert en hoe hij zich als zelfstandige positioneert. Dit gaf waardevolle inzichten en bevestigde zijn zelfstandigheid.
Werkwijze als zelfstandig verpleegkundige
Daan werkt ruim vijf jaar als zzp’er in de zorg, met een achtergrond in maatschappelijke zorg. Hij is actief in de ouderenzorg (VVT), waarbij hij ongeveer 60% van zijn werk extramuraal (bij cliënten thuis) en 40% intramuraal (in zorginstellingen) uitvoert. Hij heeft gemiddeld vijf opdrachtgevers in de zorg per jaar en werkt voornamelijk in onderaanneming.
Daan: “Ik rijd met mijn bedrijfsauto van cliënt naar cliënt, altijd met mijn eigen klein medische apparatuur zoals een bloeddrukmeter en saturatiemeter en overige hulpmiddelen bij de hand. Daarnaast beheer ik mijn kwaliteitsregistratie en maak ik gebruik van geautomatiseerde systemen voor administratie en scholing. Door mijn onderneming professioneel in te richten, maak ik aantoonbare kosten, wat een belangrijk kenmerk is van zelfstandig ondernemerschap.”
Ondernemerschap goed geregeld
Daan gebruikt professionele software voor facturatie en administratie, gekoppeld aan zijn zakelijke rekening en accountant. Zijn verzekeringen, waaronder een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), zijn ondergebracht bij een tussenpersoon voor persoonlijke opvolging. Ook zijn kilometerregistratie en planning zijn geautomatiseerd, zodat hij zijn opdrachten flexibel kan beheren. Via een kwaliteitsregister houdt hij eenvoudig zijn scholingen en certificaten bij en kan hij deze delen met opdrachtgevers.
Professionele autonomie en ondernemerschap
Ieder zorgtalent, zzp’er of in loondienst, werkt volgens landelijke richtlijnen en standaarden. Maar als zelfstandige ben je ook zorgaanbieder en moet je voldoen aan wetgeving zoals de Wkkgz en Wtza. Door je bedrijfsprocessen goed in te richten, kun je je onderscheiden als ondernemer en als betrouwbare zorgverlener.
Daan: “De toetsing van Hans Baaij hielp mij om mijn positie als ondernemer te versterken en bood een helder tegenwicht tegen onduidelijke overheidsinformatie. Dit helpt niet alleen mij, maar ook mijn opdrachtgevers.”
Schijnzelfstandigheid?
De vraag is of Daan als schijnzelfstandige kan worden gezien. Het antwoord is waarschijnlijk: nee.
Hij voldoet aan de criteria van zelfstandig ondernemerschap, wat hem buiten deze discussie plaatst. Zijn beoordeling scoorde een kleine 8 op 8,5, wat aangeeft dat hij sterk als ondernemer gekwalificeerd is.
Vertrouwen terugwinnen bij opdrachtgevers
Daan: “Recent sprak ik een opdrachtgever die liever geen zzp’ers inhuurt vanwege de onzekerheid rondom wetgeving. Door onder andere mijn toetsingsresultaten te delen, kon ik aantonen dat mijn ondernemerschap op orde is. Hierdoor won ik vertrouwen en vormt een goede basis voor een duurzame samenwerking.”
Dit onderstreept hoe belangrijk het is om als zzp’er je zaken goed geregeld te hebben en duidelijkheid te bieden aan opdrachtgevers. De zorgsector heeft te maken met een groeiende zorgvraag en een tekort aan zorgtalenten.
Daan: “We kunnen niemand missen! Omdat de overheid en politiek geen duidelijke regie nemen, is het aan ons als zelfstandigen om stabiliteit en vertrouwen in de sector te herstellen.”
”Omdat de overheid en politiek geen duidelijke regie nemen, is het aan ons als zelfstandigen om stabiliteit en vertrouwen in de sector te herstellen.”
Daan van der Stelt
PuurZorg Ambassadeur & Zelfstandig Verpleegkundige