Shirley Macintosh:
Vandaag stellen wij graag Shirley aan jullie voor. In deze blog vertelt ze over het bijzondere werk dat ze doet; ze werkt namelijk in de nachtzorg bij cliënten thuis en begeleidt ze in de laatste fase van hun leven. Ook Shirley geeft altijd nét dat beetje meer, onder andere daarom hebben wij in de afgelopen 10 jaar een hechte band met haar opgebouwd. Lees je mee over haar bijzondere beroep?
Roeping
“Ik was een klein meisje toen ik al aan mijn vader vroeg om een zuster pop. Heel de dag liep ik met haar onder mijn arm. Het was van kleins af aan mijn roeping, dus ik startte in de zorg toen ik van school af kwam: op mijn 17e.
Vroeger werkte ik op de kinderafdeling maar iedere keer als er een kind stierf greep me dat heel erg aan. Kort nadat ik stopte op de kinderafdeling werkte ik mijn eerste zorgcasus in de palliatieve zorg en toen dacht ik: “wow dit is een prachtige manier van zorgverlenen”. Je levert echt een warme zorg, deze zorg is ook echt een roeping.
Naast dat je voor het lichamelijk deel zorgt zit er ook een heel stuk begeleiding in deze zorg. Ik vind het een eer om mensen in hun laatste levensfase deze begeleiding te bieden. Ik geef ze comfort, en probeer ze op een waardige manier afscheid te laten nemen van het leven. Ze verdienen al het respect.
Zorg met liefde en geduld
Terminale zorg, is de mooiste zorg die je iemand kan geven. Mijn doel is om hen rustig in te laten slapen. Het is een zorg waar veel liefde voor nodig is. En veel geduld. Je merkt dat cliënten het soms moeilijk vinden om eerlijk te zijn over hun laatste wensen tegen hun naasten. Je wordt -door de band die je in die tijd opbouwt- hun klankbord. Je bent de professionele hulp waar ze dingen van aannemen; ze hechten waarde aan jouw visie. Ik luister naar ze en probeer dit zo goed mogelijk te ventileren naar hun naasten.
Ze willen soms dat ik uit de bijbel voorlees. Je zorgt lichamelijk voor ze maar je bent ook als geestelijke bezig. Ik help ze als ze Godswoord willen horen. Natuurlijk gebeurt dit enkel en alleen op verzoek van de cliënt.
In mijn vak vind ik het belangrijkste om de patiënt centraal te stellen. Zo had ik laatst een cliënt met een euthanasieverklaring, die toch liever op de ‘natuurlijke’ manier wilde sterven. Zijn familie had daar grote moeite mee, zij vonden dit een eng idee. Toch sta ik de cliënt dan bij, leg ik de familie uit dat op dit moment zijn wens het belangrijkste is.
Bijscholing
Soms zijn ze ook boos en verdrietig over het lot dat ze te wachten staat. Ook daar komt een heel stuk begeleiding bij kijken. Daarom is het ook goed dat we veel bijscholing krijgen. In mijn geval dus voor palliatieve zorg. Het is fijn dat PuurZorg dit faciliteert. Zij stellen de opleidingsruimte beschikbaar en daarnaast hanteren ze eerlijke tarieven voor de opleidingen. Collega’s in het vak moedig ik ook altijd aan om de opfris-scholing via PuurZorg te doen. En heel wat keren komt de collega dan na de scholing naar me toe dat ze ook graag via PuurZorg willen gaan werken. Dan begeleid ik ze naar de dames van PuurZorg.
Ik bid voor mijn cliënten maar ik bid ook voor de dames van PuurZorg, ze zijn zo lief. Zij behandelen ons met liefde en respect. Ik ben ze dankbaar.
Werken bij PuurZorg
Ligt je hart bij het werken in de zorg en wil je meer weten over het werken via PuurZorg?
Het werken als zorgtalent bij PuurZorg bied je de vrijheid om te werken wanneer, waar en hoeveel je wilt. Je bent flexibel en je doet veel ervaring op! Dit kan een mooie aanvulling zijn op je vaste baan of studie. Of juist voor jou een prettige manier van werken. Meer weten? Neem contact met ons op!
“Ik vind het een eer om mensen in hun laatste levensfase deze begeleiding te bieden.”
Shirley Macintosh